Miért Superfood a kakaóbab és az étcsoki?
A kakaóbab a kakaófa gyümölcsének a magja. És mint minden mag gazdag telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban. A kakaóbabot viszont kiemelkedik a többi mag közül hihetetlen beltartalmi értékeivel.
Mi is az a Superfood?
„Tápanyagban gazdag élelmiszer, amely különösen jótékony hatással van az egészségre és a jó közérzetre.” (Oxford dictionary) Hivatalos, hatóság által elfogadott definíciója nincs, emiatt sokan vissza is élnek a szó használatával. A vitáktól függetlenül azonban megmaradt a köznyelvben, tulajdonképpen az eredeti jelentésében, ami szerintem rendben is van. Nincsenek szuperételek, amik az örök élet szérumát tartalmazzák. Egyszerűen vannak tápanyagok amik jótékonyan hatnak az egészségünkre (pl.: vitaminok), és vannak amik károsan hatnak rá (pl.: alkohol). Minden élelmiszer kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz ilyet is, olyat is. Superfoodnak az az étel minősül, ami jelentős mennyiségben, koncentráltan tartalmaz olyan tápanyagokat, amik jótékonyan hatnak az egészségi állapotunkra. A kakaóbab tipikusan egy ilyen mag. Ahogy Alexander von Humboldt fogalmazott a róla: "Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben." A magok funkciójukból adódóan gazdagok tápanyagokban, hiszen egy új élet kezdetét kell támogatniuk. Emiatt akárcsak az anyatej, koncentrált és komplex tápanyagforrásként szolgálnak a biztonságos életkezdethez. Fejtörést sokszor pont azért okoznak, mert hihetetlenül sok féle tápanyagot tartalmaznak, amik sokszor nincsenek teljes mértékben feltérképezve, így a megfigyelt pozitív hatások mechanizmusát nem látjuk. Nem is beszélve a koktél hatásról, ami több tápanyag együttes hatását jelenti, ami gyakran eltér az eredeti összetevők egyedi hatásától. Tehát most a kakaóbabnak, csak azon összetevőit tudjuk sorra venni, amiket ismerünk.
Milyen kincsek rejlenek a kakaóbabban?
A kakaóbabról sokan tudják, hogy gazdag polifenolokban, azon belül is falvonoidokban, ami bizonyítottan számos betegség megelőzését segíti. Érdekes magyar vonatkozás, hogy a flavonoidokat Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel. Kutatótársaival, már akkor megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik.1 A kakaóbabbal végzett kutatások szerint is a kakaóbab leginkább az érfunkciót javítja. Segít megelőzni többek között a szívinfarktust, a sztrókot, a demenciát, számos rákos megbetegedést.
Van benne teobromin, ami a koffeinhez hasonló stimuláns vegyület, emellet egy minimális koffein is található benne. A kakaóbabban és csokiban található teobromin és a koffein ideális arányuk és hatásmechanizmusuk miatt együtt fejtik ki élénkítő hatásukat, aminek köszönhetően növekszik a szellemi és fizikai állóképesség. Stimulálják az izmokat, a szív-, és érrendszert, a légzőrendszert és az agyi neurotranszmittereket is. Az éhség érzetet pedig elnyomják. A koffein önmagában túlpörgetheti a szervezetet és álmatlanságot okozhat. Ebben a kombinációban a teobrominnal, viszont pont ellenkezőleg. Kellemesen élénkít, és biztosítja a nyugodt alvást.
Van benne teofilin, melynek szerkezete hasonlít a teobrominhoz és a koffeinhez. Ebből azonban kisebb koncentráció van a kakaóbabban. Jellemző tulajdonsága, hogy növeli a koncentráló képességet.
Van benne anandamid, amit az agyban lévő kannabionid receptorok aktiválásában, és ezáltal a boldogság és motiváció fokozásában játszott szerepe miatt boldogság vegyületnek is neveznek.
Van benne feniletil-amin, ami a noradrenalin- és dopamintermelődés kiváltója, emiatt a szervezet belső amfetaminjának tekintik. Tulajdonképpen természetes antidepresszánsként szolgál.
Gazdag eszenciális fehérjékben.
Számos vitamin található benne (/100 g):
Folsav | 32 mcg |
B3 vitamin | 2.185 mg |
B5 vitamin | 0.254 mg |
B6 vitamin | 0.118 mg |
B2 vitamin | 0.241 mg |
Számos ásványi anyag található benne(/100g):
Kalcium | 128 mg |
Réz | 3.837 mg |
Vas | 13.86 mg |
Magnézium | 499 mg |
Mangán | 3.837 mg |
Foszfor | 734 mg |
Szelén | 14.3 mcg |
Cink | 6.81 mg |
Több kutatás bizonyítja, hogy a kakaóbab hatékonyabban védi a fogakat mint, a fluorid. Pontos hatásmechanizmusa azonban nem ismert.
A csokoládéban marad-e ezekből a kincsekből?
Mindenkit izgat a kérdés, hogy ha a kakaóbab ilyen egészséges, akkor a csokoládé is az lehet.
Alap igazság itt is, hogy minél kevésbé feldolgozott a mag, annál több értékes tápanyag marad meg benne. A csokoládé készítés technológiája mindenképpen csökkenti az értékes tápanyagok mennyiségét, de nem tünteti el azokat.
A másik fontos kérdés pedig a hígítás. Egy tábla tejcsokoládénak kb. 25 %-a csokoládé, a többi része cukor, tejpor és egyéb adalékanyagok. Itt igazából csak csokoládé tartalmú édességről beszélhetünk, ahol az egyéb összetevők hatása az erőteljesebb. Egy tábla étcsokoládé viszont háromszor annyi csokoládét tartalmaz mint a tejcsoki, vagy még többet. Itt már van létjogosultsága annak, hogy egyáltalán beszéljünk a kakaóbab pozitív hatásairól. A natúr kakaóbabhoz képest kisebb mértékű a jótékony hatás, de mindenképpen érvényesül. A nagyon magas kakaó szárazanyag tartalmú csokoládé fogyasztása tehát egészséges.
A harmadik kérdés pedig, hogy az a bizonyos kakaóbab hol és hogyan termett. A kakaóbab Dél-Amerikában őshonos, de ma már a világ számos részén termesztenek különböző minőségű kakaóbabokat. Hogy melyek a világ legjobb és legfinomabb kakaóbabjai, arról az Alapanyagok menüpontban olvashatsz. Az ínyenceknek és az egészségtudatos fogyasztóknak érdemes erre a kérdésre is figyelnie.
V.-D. Alma
1: Rusznyák I, Szent-Györgyi A: Vitamin P: Flavonols as Vitamins. Nature 138, 27. doi:10.1038/138027a0