Ráncmegelőzés kakaóbabbal - kenni és enni
Napfény simogass! De ne bánts!
A bőrünk szempontjából a legérdekesebb összetevői a napfénynek az UV sugarak. A legrövidebb, de még látható fény, az ibolya (viola), ezen túl (ultra) már az UV-sugárzás következik. Vagyis egy olyan fényről van szó, amely az emberi szem számára láthatatlan, ettől függetlenül azonban még hatással van ránk. És persze ezeknek a sugaraknak van pozitív és negatív hatása is. Például segítik a D vitamin képződését és szépen lebarnulunk tőlük. Képesek azonban a bőr mélyebb rétegeibe is behatolni és ott olyan szerkezeti változást létrehozni, amit egy praktikus ámde nem valami szép hangzású szóval fényöregedésnek nevezünk. A bőr ilyenkor elveszíti víztartalmát, rugalmatlan lesz és a vastagsága is megváltozik. Hatásukra csökken a prokollagén termelés és a kollagén szálak roncsolódnak. De akár a DNS-t is roncsolhatják.
Azt már tudjuk, hogy megfelelő fizikai védelemmel (napszemüveg, könnyű ruházat, megfelelő krémek) csökkenthetjük a káros hatásokat. De mi az amit nem tudtunk?!
A kakaóbab fogyasztva is egy fantasztikus bőrvédő szer
Az már sokak által ismert hogy a kakaóvaj bőrre kenve napvédő hatású, és az is hogy a kakaóbab antioxidánsban gazdag ami számos betegség megelőzésében segít ha rendszeresen fogyasztjuk. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kakaóbab segíti a bőrt azáltal is, hogy serkenti a véráramlást és javítja a bőr sűrűséget és hidratáltságot. De azt nem is gondolnánk, hogy a ráncok kialakulásának megakadályozásában is segítségünkre lehet.
A kakaóbab megállítja a bőrmátrix szétesését és kevesebb ráncunk lesz
Egy koreai kutatócsoport 2016-os munkája során kimutatta, hogy a kakaóbab bizonyos összetevői a gének szintjén segíti a bőr egészséges szabályozását, jelentős mértékben csökkenti a napfény okozta ráncokat, mellékhatások nélkül.
Emberi bőrsejteken és csupasz egereken végzett kutatások során azt találták, hogy kakaóbab őrlemény alkalmazása / fogyasztása után 788 gén működik hatékonyabban miközben az UV káros hatásait kivédik a bőrben. Ezek a gének felelősek a bőrmátrix termeléséért és fenntartásáért.
A kakaóbab igazi kollagénpumpa a bőrnek
Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak az UVB sugárzásnak kitett egereknek, akik kakaóbab őrleményt fogyasztottak kimutathatóan magasabb volt a kollagén szintjük mint a többieknek a csoportban. A kollagén pedig egy nagyon fontos fehérje a bőrben (is), ha roncsolódik, akkor a bőr veszít rugalmasságából, feszességéből.
Hogyan segíthet bőrünknek a kakaóbab?
Remek ötlet például rendszeresen enni kakaóbabot, kakaóbab töretet vagy magas kakaó szárazanyag tartalmú étcsokoládét. Napi 10 g elfogyasztásával már hozzájárulunk testünk és bőrünk egészségéhez.
Szintén hasznos és élvezetes kakaóvajat az arcunkra kenni. A legjobb ha naponta masszírozzuk kakaóvajjal, különösen az arcot. Ez is a megelőzésben hatékony igazán. Körkörös majd vízszintes és függőleges mozdulatokkal finoman masszírozva a bőrünket szintén hozzá járulunk a ráncok távoltartásához.
Fino de Aroma minőségű babból készült kakaóvajat itt tudsz beszerezni: Ecuadori Kakaóvaj
V.-D. Alma
Forrás: