5 lépés, amit követve úgy kóstolsz majd csokoládét mint egy szakértő
1. Előkészítés
Készüljünk elő a kóstolásra megfelelő kiegészítőkkel és jó társasággal
Nem szükséges feltétel, de tanácsos másokat is meghívni a ceremóniára, mert így sokkal szórakoztatóbb.
- A szobában, ahol kóstolsz, ne legyen intenzív illatosító.
- A csokoládé és a szoba azonos, szoba hőmérsékleten legyen.
- Nem tanácsos fűszeres ételeket enni előtte, vagy bármit, ami telíti az ízlelőbimbókat.
- Ízsemlegesítőnek készíts elő egy pohár vizet.
- Mind az 5 érzékszerveddel fókuszálj!
2. Jól nézd meg a csokoládét!
Első lépésként vegyük szemügyre a csokládét, ebből is fontos információkat tudhatunk meg
A jó minőségű és jól tárolt (12-20 °C) csokoládé fényes.
Ha a csokoládé fénytelen és fehér foltok vannak rajta, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz minőségű, az élvezeti értékéből azonban mindenképp veszít. A jelenség azt mutatja, hogy a tárolása során olyan (feltehetően túl magas) hőmérsékletnek lett kitéve, ami miatt a csokoládé felületén vékony zsírkristály rakódott ki.
3. Figyeld meg az aromákat!
Dörzsöljük meg a csokit, hogy felszabadítsuk az aromákat
Érdemes kicsit megdörzsölni a csokoládé felületét, így az aromák jobban felszabadulnak. Tégy az orrodhoz egy kis darab csokoládét és lélegezz többször ki-be. Az agyunk különböző képen érzékeli az illatokat, attól függően, hogy ki vagy be lélegzünk.
Figyeld meg az aromákat: gyümölcsös, virágos, diós, föld, fűszeres, klasszikus csokis.
4. Kóstold meg!
A kóstolásnál több érzékszervvel érdemes figyelni miközben ki-be lélegzünk.
Nem szabad teljesen szétrágni a csokoládét. Engedd, hogy olvadjon a szádban, kicsit forgasd körbe-körbe.
- Figyeld meg a textúráját. Lágy, selymes, vagy esetleg kicsit szemcsés. Minél lágyabb annál finomítottabb, de ez nem feltétlenül a minőséget jelenti.
- A zsíros érzet a túl sok hozzáadott kakaóvaj miatt lehetséges.
- A kellemetlen viaszos érzet a növényi olajok jelenlétére utalhat. (Kérlek ne vásárolj olyan csokit, amiben jelöletlen eredetű pálmaolaj van!)
- Ízleléskor is lélegezzünk gyakran. Ideális ha az orr és az ízlelőbimbők is éberek.
- Figyeld meg az elsődleges aromákat: gyümölcsös, virágos, diós, föld, fűszeres, klasszikus csokis.
- Ha van még energiád megfigyelheted a másodlagos aromákat, vagy egyszerűen csak élvezd az íz élményt: erdei, méz, mazsola, füge, mogyoró, dió, pörkölt (kávé, füst, dohány, égett).
5. Utóíz
A legjobb csokik közül sok ízek egész sorozatát nyújtják, némelyik 20 percen át, vagy még tovább. Érdemes ezt is megfigyelni. Újszerű élmény lesz a csokoládéval!
Ha valami egészen egyedi dologgal szeretnéd tesztelni a csoki kóstoló képességeidet, próbáld ki a MÉZES CSOKIT. Csupán két összetevőből áll, kakaóbabból és akácmézből. Biztosan ismeretlen területeket fedezhetsz fel!
V.-D. Alma
Élelmiszermérnök