A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

A kakaó flavonoidjai segítik a komplex gondolkodást

Egy új amerikai kutatás szerint a kakaó flavonoidjai egészséges felnőtteknél fokozzák az agy oxigénellátását, ezzel javítják a kognitív teljesítményt.

Korábban már írtunk róla, hogy a kakaóbab és az étcsokoládé fogyasztása növeli a hatékonyságot a gondolkodást igénylő munkák esetében is: Ha hatékonyabb kollégákat szeretnél, próbáld ki a csokoládét

Új kutatások ismét bizonyítják, hogy a kognitív teljesítmény fokozható a kakaó fogyasztásával.

étcsokoládé

A teszt

"Jobb eredményeket mutattak a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldásában azok a résztvevők, akik előtte kakaóflavonoidokat fogyasztottak – derült ki az Illinois-i Egyetem honlapján megjelent kutatásból.1
A kutatók olyan felnőtteket kértek fel, akik nem dohányoztak, nem volt tudomásuk agyi, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségükről.
A 18 résztvevőt két szakaszban tesztelték, az egyik előtt flavonoidokban gazdag, a másik előtt feldolgozott, nagyon kevés flavonoidot tartalmazó kakaót kaptak. Se a résztvevők, se a kutatók nem tudták, mikor melyik kakaót fogyasztották.
Mintegy két órával a kakaó fogyasztása után a résztvevők öt százalék szén-dioxidot, vagyis a normális érték körülbelül százszorosát tartalmazó levegőt lélegeztek be, amivel azt szokták vizsgálni, hogyan reagál az agy érrendszere erre a kihívásra.
A szervezet erre jellemzően úgy válaszol, hogy növeli az agy vérellátását, ami több oxigént jelent, és lehetővé teszi, hogy az agy több szén-dioxidtól tisztuljon meg – mondta el Gabriele Gratton, az egyetem professzora."


"A kutatók emellett bonyolult feladatok elé állították a résztvevőket, ahol időnként ellentmondásos vagy egymással versengő utasítások között kellett eligazodniuk.
A résztvevők többségének agyában gyorsabb és erősebb oxigénszállítást mértek, ha kakaóflavonoidokat, mintha semmit, vagy kevés flavonoidot tartalmazó kakaót fogyasztottak.
A flavonoidos kakaó fogyasztása után jobban teljesítettek a kognitív tesztek többségén is: 11 százalékkal gyorsabban oldották meg a komplex problémákat ahhoz képest, mint amikor nem, vagy kevés flavonoidot fogyasztottak. A könnyebb feladatoknál azonban nem volt mérhető különbség.
„Ez arra utal, hogy a flavonoidok a nagyobb kihívást jelentő problémák esetén segíthetnek” – mondta Catarina Rendeiro, a Birminghami Egyetem táplálkozáskutatója."2

Itt is kiemeljük, hogy a magas cukor tartalmú termékek esetén ez a hatás nagy mértékben gyengül, vagy nem is jelentkezik. És fontos az is, hogy az alapanyag magas minőségű, flavonoidban gazdag kakaóbab legyen. 

Ha szeretnél kipróbálni valami egészen különlegeset, ami segít a koncentrációban is, kóstold meg mézes csokiaink egyikét, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges cukrot, csak az akácméztől édesek! ⇒ MÉZES CSOKOLÁDÉK

1: ILLINOIS NEWS BUREAU

2: National Geographic - A kakaó flavonoidjainak jótékony hatása