Alapanyagok
A csokoládé egyetlen nélkülözhetetlen alapanyaga a kakaóbab. A kakaóbab a Dél - Amerikában őshonos kakaófa (Theobroma Cacao) termésének a magja. Ami a természetben előforduló legjobb antioxidáns, ami a legtöbb természetes vitamint tartalmazza.
A köztudatban alapvetően 4 fajtát különböztetnek meg, Criollo, Forastero, és a Nacional, valamint a Trinitario, ami egy hibrid (Criollo és Forastero keveréke). Ez így, ebben a formában ma már nem igaz. 2008-ban egy Juan Carlos Motamayor nevű Úr újra osztályozta a kakaófajtákat, ő 10 alapfajt különböztetett meg, amit az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Hivatal) genetikai vizsgálata megerősített, illetve egy fajjal bővítette a listát. Így 11 alap faj van és számtalan hibrid. Az eredeti három fajtát nem eltörölték, tulajdonképpen a Forasterot osztották fel több fajtára.
E fajták közül a legizgalmasabb és legrejtélyesebb a Nacional. Ennek van a leghosszabb történelme, és a besorolásán is sokat vitatkoztak a tudósok. Először azt hitték a Criollo, utána pedig azt, hogy Forastero. Mostanra kiderült, hogy tulajdonképpen ő egyedi, és ő volt az első. A világ legrégebbi kakaófajtája, az egyenes ági leszármazottja az emberiség által legelőször felhasznált kakaófajtának.
Persze nem csak a története izgalmas, hanem az íze is. Híres arról, hogy nagyon komplex aromájú és virágos íz jegyeket tartalmaz.
A kakaóbabokat fajta meghatározáson kívül még egy féle képen szokták csoportosítani a szakértők, két csoportot különböztetnek meg, a Fino de aroma kakaóbab, és amelyik nem az. A Fino de aroma kakaóbab jellemzői:
- a gyümölcsös és virágos ízjegyek
- a dió és maláta aroma
- ritka
- kivételes íz
Hogy melyik kakaóbab tartozik ide azt a Nemzetközi Kakaó Szervezet (ICCO) dönti el. A 20. század elején a világ termelésének 40-50 %-a Fino de Aroma kakaóbab volt, és főleg Ecuadorból származott. Ma a világ kakaóbab termelésének kb. 8%-a Fino de Aroma, és a Fino de Aroma kakaóbabok 76 %-a 4 országból jön: Ecuador, Venezuela, Columbia és Peru.
Alapanyagaink kiválasztásánál ezért külön figyelmet fordítunk arra, hogy ecuadori Nacional kakaóbabból készült csokoládét dolgozzunk fel.
A Bio kakaóbabunk szintén Nacional fajta, egyenesen a Zamore-Chinchipe régióból származik. Itt találták meg a legrégebbi leleteket, amelyek arra utalnak, hogy ott kakaót termesztettek és fogyasztottak a Mayo-Chinchipe kultúra tagjai, sőt nemesítették is már több mint 5000 évvel ezelőtt.
Amikor a legjobb antioxidánsokról beszélünk, a legtöbb ember a bogyós gyümölcsökre gondol. Az újkori kutatások viszont bebizonyították, hogy a kakaóbab még a goji bogyótól is szignifikánsan több antioxidánst tartalmaz. Mivel a csokoládé pozitív egészségügyi hatását a túl sok hozzáadott adalékanyag jelentős mértékben lerontja, kizárólag étcsokoládét gyártunk. Csokoládéink kakaó szárazanyag tartalma: 70%, 75%, 90% illetve 100%. A magas kakaó szárazanyag tartalom miatt a különleges minőségű Nacional kakaóbabok pozitív egészségügyi hatásai érvényesülni tudnak. Magasabb flavonoid (antioxidáns) tartalom. Magasabb theobromin tartalom, ami kellemesen élénkít.
Csokoládé feltétnek liofilizált gyümölcsöket, gyógynövényeket, különleges magvakat, és esszenciális illóolajakat használunk. A liofilizálásnak hála, a gyümölcsök megtartják eredeti, természetes színüket, formájukat és méretüket. Így kerül párosításra a magas antioxidáns tartalmú bogyós gyümölcs a legjobb antioxidánssal, a kakaóbabbal.
A kakaóbabot, nem csak csokoládé formában kínáljuk, hanem eredeti feldolgozatlan formában is. A legjobb antioxidáns legeredetibb formája. Egész kakaóbab szemet, és kakaóbab töretet kínálunk. Igazi Superfood, vagyis Superfruit. Serkenti a testet és lelket egyaránt, kellemetlen mellékhatások nélkül. Mondhatni legális, mégis menő serkentő. Ezt a magas theobromin tartalmának köszönheti, ami a koffeinhez hasonló stimuláns. Viszont kíméletesebben fejti ki hatását és nem okoz álmatlanságot. Összesen 5 féle vegyület van benne, amely hangulatjavító, élénkítő és fokozza a motivációt és boldogságot. A kakaóbab számos pozitív egészségügyi hatását jelenleg is kutatják.